Moving Pictures – The International Video Blogger Campaign About “The Fascination With German Unity”

Het seminar “Moving Pictures – The International Video Blogger Campaign About “The Fascination With German Unity” werd gehouden door Catharina Fischer en Casper Diederik. Videos zijn een zeer effectief instrument voor storytelling, vandaar dat het German National Tourist Board haar video communicaties aan het uitbreiden is. Zij doen dit in samenwerking met StoryTravelers.

Catharina Fischer begon dit seminar. Catharina is manager social media/bedrijfscommunicatie bij het German National Tourist Board, GNTB. Catharina begon met een duidelijke uitspraak: de toekomst van het internet zal ‘video’ zijn. Na dit seminar en een aantal andere seminars gevolgd te hebben, moet ik zeggen dat ik het met haar eens ben. Ik merk dit nu al in mijn eigen leven. Een jaar of twee geleden plaatste mijn Facebook contacten slechts tekstuele berichten op het sociale platform, maar wanneer ik nu op Facebook kijk zie ik slechts videos en een enkel tekstueel bericht. Catharina vervolgde het seminar door ons te voorzien van een aantal interessante feiten. Wist je bijvoorbeeld dat YouTube de tweede meest bezochte website in de wereld is? Of dat er in 2014 ruim 38.2 miljard online videos stonden? Dit is een stijging van 43% ten opzichte van 2013. Online video wordt de norm voor toegang tot nieuws, sport, entertainment, hulpmiddelen en adviezen. YouTube gebruikers creëren 20 keer zoveel betrokkenheid dan Facebook ‘abonnees’ met betrekken tot merkenpagina’s. Het laatste feit dat Catharina vertelde, wat ik helemaal kan beamen, is dat grotere mobiele schermen helpen om de mobiele video consumptie te bevorderen. Ik heb maak zelf gebruik van twee verschillende devices en kijk meer video’s op het device met het grote scherm.

Waarom is video belangrijk voor verkeersbureaus?
Er zijn een vijftal aspecten die maken dat het gebruik van video’s belangrijk is voor verkeersbureaus. Allereerst aankoop. Na het bekijken van een video is 64% van de gebruikers meer aangetrokken om het product te kopen of gebruik te maken van de dienst en 52% van de kijkers hebben meer vertrouwen gekregen in hun aankoopbeslissingen. Video’s werken ook voordelig met betrekking tot SEO. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een video, stijgt je rang in de zoekmachine van Google met maar liefst 53 plaatsen. Ook het verkeer naar de website kan verhoogd worden door gebruik te maken van video’s. 65% van de kijkers bezoekt de website na het kijken van een video. Social media komt ook hier weer terug. Maar liefst 87% van sociale media gebruikers volgen de video’s van hun favoriete merken. De vijfde reden waarom video belangrijk is voor verkeersbureaus, is dat een bezoeker gemiddeld twee minuten langer op een website doorbrengt wanneer zij een video bekijken.

#Germany25Reunified

Het German National Tourist Board is momenteel bezig met een grote campagne: Germany reunified. Op internet ook wel terug te vinden onder de hashtag Germany25Reunified. Door middel van deze campagne willen zij 25 spannende perspectieven op Duitsland aan het publiek tonen. 25 perspectieven die gevormd zijn in de 25 jaar sinds de val van de Berlijnse Muur. Hoe zij dit aanpakken? Door middel van de locaties, de steden en de plekken hun verhaal te laten vertellen. Zij zullen reizigers uitnodigen om hen en hun verhalen te ontdekken. Dit doen zij onder andere in samenwerking met StoryTravelers.

IMG_5973Vanaf hier nam Caspar Diederik het seminar over. Caspar is werkzaam bij StoryTravelers, iets waar ik eerder nog nooit van gehoord had. StoryTravelers is simpelweg een netwerk van verschillende videobloggers. Allereerst wees Caspar ons op het feit dat er veel verschillende sociale media zijn: Instagram, Pinterest, Google+, Snapchat, Vine, Twitter, Facebook en LinkedIn. Dit laat zien dat er veel manieren zijn om informatie door te geven, en dat slecht op een mobiele telefoon. Wat volgens Caspar het effectiefste werkt? Video’s. Zijn persoonlijke visie op video is dat het de effectiefste manier van storytelling is.

Artistic Visual Travel Storytelling
Storytelling is simpelweg het vertellen van een verhaal. De afgelopen jaren is dit echter drastisch veranderd, er zijn momenteel zoveel manieren om een verhaal te vertellen. Eén van deze manieren, Caspar zijn favoriet, is Artistic Visual Travel Storytelling. Wat dit precies inhoudt? Artistic Visual Travel Storytelling wordt gedefinieerd als de kunst van het vastleggen en doorgeven van de essentie, de emoties en het gevoel van een authentieke reiservaring, door middel van een (audio)visuele voorstelling die een emotionele opwinding creëert. Het draait hierbij allemaal om inspiratie. Je moet de mensen naar jou toe willen laten komen, dit doe je door hen te inspireren. Het gaat om een persoonlijke ervaring van een specifieke plek. Door gebruik te maken van Artistic Visual Travel Storytelling, kan je een enorme impact hebben. Je kan een enorm publiek bereiken en een grote betrokkenheid creëren.

De nieuwe reiziger

Een tip van Caspar: reik niet uit naar de oude reiziger. De oude, normale reiziger gaat mee met de massa, gaat voor gemak en bekendheid, is gestandaardiseerd en vooral prijsgericht. Deze reiziger zoekt informatie en bevindt zich online. Reik uit naar de nieuwe reiziger. Een persoon is een niche op zichzelf. De nieuwe reiziger wilt op avontuur, wilt het onbekende zien, zoekt authenticiteit, is zich bewust, deelt graag zijn/haar ervaringen en bevindt zich op mobiel

Trends in reisgerelateerde communicatie
De reisgerelateerde communicatie is aan het veranderen. Adverteren wordt vervangen door storytelling, verkopen wordt vervangen door flirten. Flirten? Ja echt, flirt met de kijkers, dit schijnt te werken. Overtuigen wordt vervangen door inspireren, voorspelbaar door onvoorspelbaar en acteurs door normale mensen. Het zelf vertellen wordt vervangen door het door anderen te laten vertellen en het communiceren via TV, print en online door mobiel en sociale media. Let er daarom, met oog op de laatste trend, op om content en websites mobielvriendelijk te maken.
Bovengenoemde trends zijn niet nieuw, maar er wordt nog te vaak vergeten om hier rekening mee te houden en om hier op in te spelen.

De ingrediënten voor succesvoll storytelling
Bij het creëren van goede content moet je altijd bedenken of mensen jouw content gaan delen. Het is af en toe moeilijk, maar content moet op de een of andere manier een deelbaar onderdeel bevatten of leuk gevonden kunnen worden. Op deze manier gaat jouw content zelf reizen. De impact van content houdt verband met de volgende formule: kwantiteit X kwaliteit. Zodra één van deze twee aspecten nul is, zal content geen impact hebben. Caspar ziet storytelling als koken met een tiental belangrijke ingrediënten.

1. Emotie: dit is waar het allemaal om draait, dit moet je creëren. Voelen de kijkers iets? Maakt het ze blij of verdrietig? Zorg hiervoor, want emoties creëren betrokkenheid en dat wil je bereiken.
2. Kunst: kunst toevoegen aan een video kan een grote waarde toevoegen, omdat emoties op deze manier kunnen worden uitgedrukt.
3. Verrassingen: doe onverwachte dingen, laat mensen zien die verrast zijn.
4. De WoW-facter: laat mensen ‘WoW’ gaan. Laat ze het gevoel krijgen dat ze daar niet willen zijn, maar dat ze daar moeten zijn.
5. Echte ervaringen: niet geënsceneerd, maar levensecht. Het menselijke oog ziet precies wanneer iets nep is en wat zij willen is iets wat echt is.
6. Spontaniteit: Laat ruimte open voor iets grappigs, nieuwe toevoegen of verrassingen die je vooraf niet bedacht had.
7. Relevantie: communiceer over dat wat je daadwerkelijk aan het bezoeken bent.
8. Authenticieit: laat de kijkers de waarheid van jouw ervaring kunnen voelen.
9. Vrijheid: faciliteer de mensen die in jouw video voorkomen, maar schrijf ze niets voor.
10. Anderen die jouw verhaal vertellen: dit maakt het geheel sterker.

Zorg dat je deze ingrediënten met elkaar mengt en je hebt een goed bord van succesvolle, visuele storytelling. Ik ben benieuwd wie het beste ‘gerecht’ weet zien te maken!

Plaats een reactie