Excursiedag Leiden

Op dinsdag 26 mei 2015 was het dan eindelijk zo ver: de excursie dag waar ik en mijn projectgroep ruim anderhalve maand voorbereidingen voor hadden getroffen. Met z’n vijven een educatieve en tegelijkertijd ook leuke rondleiding door Leiden verzorgen voor een groep van 78 internationale studenten was niet zo gepiept, maar we hebben een prachtige dag verzorgd.

Om 09:00 verzamelden we bij station Leiden Centraal. Allereerst gingen we op zoek naar een kluis om de 78 pakjes stroopwafels voor de deelnemers in kwijt te kunnen, waarna wij vervolgens de belangrijkste punten nogmaals met elkaar bespraken. Van te voren waren de studenten door ons in groepen ingedeeld, acht groepen in totaal. Om 10:00 verzamelden de eerste vier groepen voor het VVV kantoor, om 10:15 de tweede vier groepen. Het was redelijk koud in de ochtend, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Na kennismaking met de andere groepsleden, uitleg en instructies volgde elke groep met gebruik van een mobiele applicatie zijn eigen route, waarbij zij onderweg verschillende vragen met betrekking tot de stad moesten beantwoorden. De groep met de meeste goede antwoorden kon aan het eind van de dag een gave goodiebag winnen, dus de groepen gingen fanatiek van start. Ik heb in de ochtend en aan het eind van de middag bij Molenmuseum De Valk gestaan om de studenten op te vangen, ’s middags bevond ik mij bij restaurant Grand Café Restaurant De Vriend om daar de studenten te begeleiden. Tijdens lunchtijd begon de zon heerlijk te schijnen, dus de studenten konden op het terras nog van een drankje genieten.

De studenten konden het onderling goed met elkaar vinden en waren enthousiast met betrekking tot de verschillende activiteiten, een aantal studenten zijn zelfs langer dan 40 minuten in de molen geweest! Het was erg leuk om te zien hoe fanatiek sommige studenten waren, bijna alle groepen hebben zelfs alle bonuspunten weten te bemachtigen. Ook met betrekking tot de “selfie stop”, waarbij de groep met de leukste selfie extra punten kon verdienen, zijn de studenten creatief aan het werk gegaan.

De mobiele applicatie waar de groepen gebruik van maakte gedurende de excursiedag, heet IZI Travel. In deze applicatie kan je zelf een tour opzetten en publiceren. Het inzetten van deze applicatie was een idee van mijn mede projectlid Melissa en het heeft een zeer goed resultaat gehad. In de applicatie zijn alle stops en activiteiten op een kaart genummerd, waardoor de groepen precies konden zien welke route zij moesten volgen. Omdat wij de route niet geheel hadden weggegeven, was het voor hen ook nog een beetje zoeken, wat het extra leuk maakte. Het werken met de applicatie was volgens de studenten overzichtelijk en erg handig, beter dan een plattegrond en ze vonden het leuk dat er werd ingespeeld op de nieuwe wensen en behoeften met betrekking tot het gebruik van technologie.

Rond een uur of drie, half vier verzamelden we met alle groepen bij Café Cheers waar de prijsuitreiking plaats vond. Alle studenten kregen van ons nog een drankje en een pakje stroopwafels: een leuke en onverwachte verrassing zoals de studenten dat zelf noemden. Het was prachtig weer, waardoor wij met z’n allen heerlijk op het terras konden zitten. Nadat wij de punten geteld hadden, werd het winnende team bekend gemaakt. De groepsleden van groep 2 namen met een big smile de goodiebag in ontvangst!

Over het algemeen waren de studenten zeer te spreken over de excursie dag, ze klonken bijna allemaal erg positief en enthousiast. Hieronder volgen enkele reviews van verschillende deelnemers.

“The excursion was pretty well-organized. Motivating instructions. Looks like you are IT specialists with that application. It was really good, only the information about the excursion delivered a bit late. Good job guys!” – Simon

“I liked it a lot. It’s a great way to discover Leiden. Good job guys.” – Lisa

“It was a great trip. I really liked it and I think the university should organize more trips like this. It was perfect.” – Ozkhan

“The excursion was really nice and entertaining, it was perfect. Thank you for the trip! 🙂 – Alex

“The excursion was really interesting and enriching. My only suggestion for a next excursion would be a group picture with every groups!” – Gilmard

Ik heb geleerd dat er bij het organiseren van een excursiedag meer komt kijken dan gedacht. Vooral met betrekking tot de planning hebben wij geleerd om niet te veel tijd te rekenen voor de verschillende activiteiten waar de studenten aan deelnemen. Ik hoop dat de studenten iets van deze dag geleerd hebben en dat ze er met een goed gevoel op terug kunnen kijken!

Benieuwd naar een impressie van de excursiedag? Bekijk onderstaand filmpje!

Plaats een reactie